Parallelhandel is een handelsstroom die buiten de door de fabrikant gecontroleerde distributiekanalen om loopt. Omdat het vrijwel altijd grensoverschrijdend is wordt het vaak ook parallel-import of grijze import genoemd. Wat de slimme handelaren doen is gebruik maken van de regionale prijsdifferentiatie waar zeker bij parfum overduidelijk sprake van is.
Fabrikanten hanteren verschillende inkoopprijzen voor distributeurs in de verschillende landen waar ze actief zijn. De prijsstelling is vaak een combinatie van de economische standaard in het land en de marktwerking.
Als parfum X in bijvoorbeeld Bulgarije goedkoper in te kopen is dan via de officiële distributeur in Nederland, dan is er voor de inkoper een financieel voordeel te behalen. Omdat de verschillen in prijs vrij groot kunnen zijn loont het de moeite om de parfums vanuit andere landen naar Nederland te vervoeren.
Dankzij het gebruikmaken van de prijsverschillen is het mogelijk om parfums hier op de markt te brengen tegen prijzen die aanzienlijk onder de gangbare winkelprijzen liggen. Dit zijn de parfum aanbiedingen zoals je ze bijvoorbeeld bij drogisterijketens als Kruidvat en Etos aan kunt treffen. Door het voordeel voor een substantieel deel door te sluizen naar de consument is het mogelijk om grote hoeveelheden parfums te verhandelen. De kwantiteit is belangrijk omdat de winstmarge per flesjes in dit geval een stukje kleiner is dan gebruikelijk.