Sluiten

Kwaliteiten

Er zijn verschillende geurkwaliteiten. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid parfumconcentraat opgelost in alcohol.

Zo hebben we:
– parfum (tussen de 20 en 40% parfumconcentraat opgelost in alcohol)
– eau de parfum (tussen de 10 en 20%)
– eau de toilette (tussen de 5 en 10%)
– eau de cologne (tussen de 2 en 3%)

Het proces

Afhankelijk van het product duur dit proces van enkele weken tot enkele maanden. Hierna ligt het bezinksel van de plantaardige substanties op de bodem. Door middel van bevriezing tussen de 0 en -10˚C en daarna filteren, blijft er een heldere vloeistof over. Dit is dan het parfum zoals hij in de flacon zit. Vaak gebeurt het in dezelfde fabriek dat de parfum direct via een buisje uit de vaten in de flacons wordt gedaan. Natuurlijk gebeurt dit alles dan machinaal. Daarna volgt natuurlijk het aandraaien en afsluiten van de dop of verstuiver, het coderen met een productienummer (zie ook hoofdstuk parallelhandel) en dan het plaatsen van het etiket. Dit alles noemt men ook wel het bottelen.

Daarna worden de flacons vervoerd naar een verpakkingsafdeling waar ze een grondige keuring en poetsbeurt krijgen. De parfum (met het parfumconcentraat tussen de 20 en 40%) krijgt een extra behandeling. Deze ondergaat een “baudruchage” (vrij vertaald: ballon).

Afwerking

De dop wordt omhuld met een vochtig stukje runderdarm en daarna omwonden met een gouden draad. Dit garandeert dat de fles nooit open is geweest. Deze techniek wordt uitsluitend toegepast in de grote parfumhuizen. Het vereist precisie en zorgvuldigheid.

Hierna volgt alleen nog de verpakking en het in de markt zetten van het parfum. Dit is een apart onderdeel wat verder besproken wordt in het hoofdstuk marketing.